Βασιλόπιτα νόστιμη, πανεύκολη και γρήγορη! Κέικ ή τσουρέκι? Το αιώνιο δίλημμα που δημιουργεί 2 γλυκά στρατόπεδα. Μέχρι να αποφασίσετε, δοκιμάστε την δική μου εύκολη συνταγή για βασιλόπιτα κέικ, που θα σας λύσει τα χέρια!
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 10 ΜΕΡΙΔΕΣ
- 500 γρ. φαρίνα
- 240 γρ. ζάχαρη
- 200 ml ηλιέλαιο
- 200 ml χυμό πορτοκάλι
- 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1 κάψουλα βανίλια 1 κουταλάκι υγρή
- 4 μεγάλα αυγά ή 5 μέτρια
ΠΩΣ ΘΑ ΦΤΙΑΞΕΤΕ ΤΗΝ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ
Βήμα 1: Σε ένα μπόλ, βάλτε την ζάχαρη και τα αυγά. Χτυπήστε για 5 λεπτά στην δυνατή ταχύτητα του μίξερ. Πολύ σημαντικό βήμα, παρακαλώ να μην το παραλείψετε.
Βήμα 2: Προσθέστε το ηλιέλαιο, τον χυμό πορτοκάλι και την βανίλια. Ανακατέψτε ελαφρά με ήρεμες κινήσεις.
Βήμα 3: Ρίξτε την φαρίνα και το μπέικιν πάουντερ, αλλα πρέπει οπωσδήποτε να τα κοσκινίσετε. Δεν χρειάζεστε απαραιτήτως κόσκινο, και ένα σουρωτήρι με σίτα κάνει.
Βήμα 4: Τώρα θέλει προσοχή!…Ανακατέψτε όλα τα υλικά αλλά χωρίς μίξερ! Χρησιμοποιήστε ένα μεγάλο κουτάλι ή μια σπάτουλα, και με ήρεμες κινήσεις για να μην φύγει ο αέρας απο το μίγμα, ανακατέψτε τα υλικά.
Βήμα 5: Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς με αέρα.
Βήμα 6: Επιλογή ταψιού. Λοιπόν, αν σας αρέσει η βασιλόπιτα να έχει ύψος, τότε θα επιλέξετε ταψί 24 εκ. Αν σας αρέσει η βασιλόπιτα πιο χαμηλή όπως η δική μου, τότε θα επιλέξετε ταψί 28 εκ. Προτείνω να χρησιμοποιήσετε αντικολλητικό ταψί.
Βήμα 7: Λαδώστε το αντικολλητικό ταψί σας και βάλτε στον πάτο λαδόκολλα. Αν δεν έχετε αντικολλητικό ταψί, τότε αφού το λαδώσετε, ρίξτε λίγο αλεύρι να πάει παντού. Τινάξτε το αλεύρι που θα περισσέψει.
Βήμα 8: Βάλτε το μίγμα στο ταψί, απλώστε το καλά και ψήστε για 35-40 λεπτά ανάλογα τον φούρνο. Μην ανοίξετε τον φούρνο πρίν τα 35 λεπτά. Δοκιμάστε στο κέντρο με ένα μαχαίρι ή μια οδοντογλυφίδα αν έγινε. Αν βγει καθαρό το μαχαίρι, τότε η βασιλόπιτα είναι έτοιμη. Αν όχι, αφήστε λίγο ακόμα.
Βήμα 9: Βγάλτε απο τον φούρνο και αφήστε να κρυώσει για 1 ώρα.
Βήμα 10: Βάλτε την παλάμη σας πάνω στην κρύα βασιλόπιτα και γυρίστε την ανάποδα να βγεί απο το ταψί. Αφαιρέστε την λαδόκολλα και προσθέστε στον πάτο το φλουρί σας, αφού το τυλίξετε πρώτα με λίγο αλουμινόχαρτο.
Βήμα 11: Επιλέξτε την πιατέλα που αγαπάτε και βάλτε επάνω την βασιλόπιτα με τον πάτο προς τα κάτω. Ρίξτε μπόλικη άχνη επάνω. Μην βάλετε άχνη σε ζεστό γλυκό γιατί θα μουσκέψει και θα χαθεί. Προσθέστε και τα κράνμπερις ή οτι άλλο προτιμάτε.
Η βασιλόπιτα σας, είναι έτοιμη να σας δημιουργήσει γλυκές αναμνήσεις, μιας καινούργιας χρονιάς που εύχομαι να είναι γεμάτη με υγεία, αγάπη και ευτυχία, σε εσάς και τους αγαπημένους σας!
Καλή χρονιά σε όλον τον κόσμο!