Μοσχαράκι κοκκινιστό που λιώνει στο στόμα, ελαφρύ, με φρέσκο πουρέ πατάτας χωρίς βούτυρο. Ένα πολύ αγαπημένο παραδοσιακό φαγητό που θέλει φρέσκο ψωμάκι, γιατί είναι κοινό μυστικό ότι το συγκεκριμένο φαγάκι, δικαιολογεί πολλές…”βούτες”! Συνταγή για αφράτο ψωμί με τραγανή κόρα, θα βρείτε πατώντας εδώ.
Μαζί θα φτιάξουμε τέτοιο μαλακό μοσχαράκι κοκκινιστό με πεντανόστιμο πουρέ πατάτας, που θα γλύφετε το πιάτο! Και σας υπόσχομαι πως θα είναι πολύ ελαφρύ! Ακολουθήστε την συνταγή κατά γράμμα και μην διστάσετε να με ρωτήσετε οτιδήποτε θελήσετε.
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4-6 ΜΕΡΙΔΕΣ
Για το μοσχαράκι κοκκινιστό
- 1 κιλό μοσχάρι ποντίκι
- 1 μεγάλο τριμμένο κρεμμυδι
- 2 κουταλιές πελτέ
- 1 κουταλιά καστανή ζάχαρη
- αλάτι κατά την γευση σας
- πιπέρι
- ⅓ κουταλάκι κανέλα
- 2 φύλλα δάφνης
- 250 ml κόκκινο κρασί
- ⅓ κουταλάκι μπαχαρι
- ⅓ κουταλάκι μοσχοκάρυδο
- 2 σκελίδες σκόρδο
- ⅓ κουταλάκι καπνιστή παπρικα
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουταλάκι θυμάρι
- 1 κουτάλι της σούπας κύβο σκόνη
Για τον φρέσκο πουρέ πατάτας
- 1 κιλό πατάτες
- 1 μεγάλη κουταλιά βούτυρο
- Αλάτι
ΠΩΣ ΘΑ ΦΤΙΑΞΕΤΕ ΤΟ ΜΟΣΧΑΡΑΚΙ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΟ
Βήμα 1: Πλύντε το μοσχάρι και κόψτε το σε μικρά κομμάτια.
Βήμα 2: Στην κατσαρόλα, βάλτε νερό μέχρι την μέση. Προσθέστε το κρέας και βράστε για 5 λεπτά. Ξαφρίστε το και αφού βγάλετε το κρέας, πετάξτε το νερό.
Σημείωση: Μην φοβηθείτε να πετάξετε το πρώτο νερό. Σε 5 λεπτά βρασμού, δεν προλαβαίνουν να φύγουν τα θρεπτικά συστατικά, εξού και το νερό που πετάμε, είναι ακόμα διάφανο. Αντιθέτως, ξεπλένετε το κρέας από επιβλαβή στοιχεία όπως τα αντιβιοτικά που τα ταΐζουν. Εκτός φυσικά αν μιλάμε για αγνό κρέας από το χωριό ή μικρούς κτηνοτρόφους.
Βήμα 3: Υπάρχουν 2 τρόποι βρασμού του μοσχαριού, στην κατσαρόλα και στην χύτρα. Παρακάτω, θα δείτε και τους δύο:
Στην κατσαρόλα: Βάλτε στην κατσαρόλα 2 λίτρα νερό, 1 κουταλάκι αλάτι, 1 κουταλιά της σούπας κύβο βοδινού σε σκόνη, πιπέρι. Βράστε σε μέτρια φωτιά για 1½ ώρα μέχρι να μαλακώσει εντελώς. Το καπάκι να μισό-σκεπάζει την κατσαρόλα και ανα 30 λεπτά, να ελέγχετε αν χρειάζεται να συμπληρώσετε νεράκι.
Στην χύτρα: Βάλτε στην χύτρα 2 λίτρα νερό, 1 κουταλάκι αλάτι, 1 κουταλιά της σούπας κύβο βοδινού σε σκόνη, πιπέρι. Απο την ώρα που θα αρχίσει να σφυρίζει η χύτρα σας, βράστε σε μέτρια φωτιά για 45 λεπτά.
Βήμα 4: Μόλις βράσει το μοσχαράκι στο σημείο που να μην χρειάζεται μαχαίρι για να κοπεί, προσθέστε στο ζουμί του, τα 15 υλικά που αναγράφονται παραπάνω στο σημείο που γράφω “για το μοσχαράκι κοκκινιστό“. βράζετε όλα μαζί με το κρέας περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να πιει το φαγητό τα πολλά ζουμιά και γίνει μια πηχτή σαλτσούλα κατά τα γούστα σας. Δοκιμάστε το αλάτι πρίν τελειώσετε το φαγητό.
ΠΩΣ ΘΑ ΦΤΙΑΞΕΤΕ ΤΟΝ ΦΡΕΣΚΟ ΠΟΥΡΕ ΠΑΤΑΤΑΣ
Βήμα 1: Καθαρίστε τις πατάτες, πλύντε τες και κόψτε τες σε κύβους.
Βήμα 2: Τις βράζετε σε νερό μέχρι να μαλακώσουν εντελώς. Ο χρόνος βρασμού, εξαρτάται απο τις πατάτες. Αν εχετε ατμομάγειρα, προτιμήστε να τις μαγείρεψετε εκεί.
Βήμα 3: Μόλις είναι έτοιμες, στραγγίξτε τις πατάτες και βάλτε τις σε ένα μπωλ όπως είναι καυτές μαζί με 1 μεγάλη κουταλιά απο το αγαπημένο σας βουτυρο και αλάτι κατά την γευση σας.
Βήμα 4: Ανακατέψτε όλα τα υλικά μαζί με ένα πιρούνι εάν σας αρέσει ο πουρές να έχει κομμάτια πατάτας όπως στην φωτογραφία. Αν θέλετε υφή βελουτέ, τότε χτυπάτε στο μίξερ. ΔΕΝ ΒΑΖΩ ΓΑΛΑ.
Καλή σας όρεξη!!!