Μουσακάς

Πρέπει να δοκιμάσετε

Εύκολη Συνταγή χωρίς λαδίλα!

Αγαπημένος μουσακάς αλλά….πολύ “βαρύ” φαγητό βρε παιδί μου! Όχι πια! Σας υπόσχομαι ότι εάν ακολουθήσετε την συνταγή μου ευλαβικά, θα φτιάξετε έναν πολύ ελαφρύ, πεντανόστιμο μουσακά και μάλιστα γρηγορότερα από την κλασσική συνταγή! Σας δίνω την σειρά που ακολουθώ, για να γλυτώνω χρόνο. Στο τέλος της συνταγής, υπάρχει και βοηθητικό βίντεο.

Φυσικά και ξερω τον κλασσικό τρόπο παρασκευής μπεσαμέλ, τσιγάρισμα κιμά κλπ όμως… ανέπτυξα έναν δικό μου τρόπο μαγειρέματος που μου επιτρέπει να τρώω τα πάντα χωρίς να εχω δυσπεψίες και το πιο σημαντικό….να μην χάνω τίποτα σε γεύση! Οπότε, ναι μεν μαγειρεύω διαφορετικά, αλλά βγάζω το ίδιο αποτέλεσμα. Σκεφτείτε ότι τρώμε μουσακά και αργά το βράδυ χωρίς κανένα πρόβλημα! Μουσακάς Βελούδο! Πούπουλο!

Δεν γράφω την ακριβή ποσότητα για τις μελιτζάνες και πατάτες, γιατί τα λαχανικά δεν εχουν σταθερό βάρος και μέγεθος. Την προηγούμενη φορα χρειάστηκα 10 μικρές μελιτζάνες και πατάτες, αυτην την φορα 4 μεγάλες μελιτζάνες και 8 μεγάλες πατάτες. Βλέποντας το βίντεο στο τέλος της συνταγής, θα καταλάβετε πόσες χρειάζεστε ανάλογα με το ταψί που εχετε. Στην συνταγή σας δίνω τις αναλογίες για ταψί 42 εκ. x 6 εκ.

Πάμε να μαγειρέψουμε μαζί τον πιο νόστιμο και ελαφρύ μουσακά και μην διστάσετε στιγμή να μου στείλετε τις ερωτήσεις σας!

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 10-12 ΜΕΡΙΔΕΣ (Ταψί 42 εκ. x 6 εκ.)

Για τα λαχανικά

  • 4 μεγάλες μελιτζάνες
  • 8 μέτριες πατάτες
  • Ηλιέλαιο
  • Αλάτι

Για τον κιμά

  • 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
  • 1 ξερό κρεμμύδι
  • 1 κούπα μαϊντανό
  • Ρίγανη
  • Θυμάρι
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Σκόρδο σκόνη ή σκελίδα
  • ½ κουταλάκι κανέλα
  • 1 κουταλιά της σούπας κύβο σκόνη βοδινό
  • 1 κουταλιά καστανή ζάχαρη
  • 2 κουταλιές πελτέ
  • 1 λίτρο νερό
  • 200 ml κόκκινο κρασί
  • ΟΧΙ ΛΑΔΙ – ΚΑΘΟΛΟΥ ΛΑΔΙ

Για την μπεσαμέλ

  • 1 λίτρο ΚΡΥΟ γάλα
  • 4 κουταλιές γεμάτες της σούπας αλεύρι
  • 1 αυγό
  • 200 ml λευκό κρασί
  • 100 ml ηλιέλαιο
  • 1 κουταλάκι κοφτό της σούπας κύβο σκόνη λαχανικών
  • Λίγο αλάτι
  • Λίγο μοσχοκάρυδο

ΠΩΣ ΘΑ ΦΤΙΑΞΕΤΕ ΤΟΝ ΜΟΥΣΑΚΑ

Προετοιμασία

(Μελιτζάνες)

Βήμα 1: Καθαρίστε τις μελιτζάνες απο την φλούδα τους και κόψτε τες σε χοντρές ροδέλες, γιατί όταν μαγειρεύονται συρρικνώνονται πολύ, αρκετές για μια στρώση στο ταψί. Έτσι ο μουσακάς δεν θα πικρίζει.

Βήμα 2: Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς, στον αέρα.

Βήμα 3: Σε ένα ταψί, στρώστε μια λαδόκολλα. Βουτήξτε μια-μια τις ροδέλες τις μελιτζάνας στο ηλιέλαιο, πολύ γρήγορα για να μην τραβήξουν λάδι, και βάλτε στο ταψί. Αλατίστε τις μελιτζάνες.

Βήμα 4: Ψήστε τις μελιτζάνες για 30 λεπτά περίπου στην μεσαία θέση. Μην ανοίξετε τον φούρνο πρίν τα 30 λεπτά. Όσο ψήνονται οι μελιτζάνες, πάμε να φτιάξουμε τον κιμά.

(Κιμάς)

Βήμα 5: Σε μια κατσαρόλα βάλτε τον κιμά, το κρεμμύδι, τον μαϊντανό, τα μπαχαρικά, τον πελτέ και ένα λίτρο νερό. Ανακατέψτε όλα τα υλικά πολύ καλά και μετά βάλτε την κατσαρόλα στην φωτιά. Βράστε για 30 λεπτά, προσθέστε το κόκκινο κρασί και σβήστε την φωτιά.

Τονίζω ξανά…καθόλου λάδι! Ο κιμάς, όσο άπαχος και αν είναι, βγάζει το δικό του λάδι, το οποίο είναι αρκετό. Άρα, αν προσθέσετε κι άλλο λάδι, το φαγητό θα γίνει πολύ βαρύ!

Βήμα 6: Βγάλτε τις μελιτζάνες απο τον φούρνο, βάλτε τες οπωσδήποτε σε ένα στραγγιστήρι και αφήστε στην άκρη.

(Πατάτες)

Βήμα 7: Καθαρίστε τις πατάτες και κόψτε τες σε χοντρές ροδέλες, αρκετές για μια στρώση στο ταψί. Μην αλατίσετε. Μπορείτε φυσικά να τις κόψετε στο μέγεθος που προτιμάτε.

Βήμα 8: Σε καυτό λάδι, βάλτε σιγά-σιγά και λίγες-λίγες όλες τις πατάτες. Ναι, θέλουμε όλες τις πατάτες να τηγανιστούν στρυμωγμένες μαζί, για περίπου 20 με 30 λεπτά. Επειδή είναι χοντρά κομμένες, με αυτόν τον τρόπο είναι εγγυημένο ότι θα μαγειρευτούν τέλεια, μέσα και έξω! Πρίν τις βγάλετε, δοκιμάστε μία. Όταν είναι έτοιμες, βάλτε τες σε στραγγιστήρι και αφήστε τες στην άκρη.

Και τώρα θα φτιάξετε την πιο εύκολη, νόστιμη, βελούδινη, υπέροχη, παραδοσιακή μπεσαμέλ που έχετε φάει!

(Μπεσαμέλ)

Βήμα 9: Βάλτε 1 λίτρο κρύο γάλα στην κατσαρόλα, μαζί με το αλεύρι, το αυγό, το κρασί, το ηλιέλαιο και τα μπαχαρικά. Ανακατέψτε με τον αυγοδάρτη ή το μίξερ πάρα πολύ καλά, μέχρι να μην υπάρχει ίχνος αλευριού. Και μετά βάλτε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.

Βήμα 10: Εδώ θέλει υπομονή, αλλά αξίζει! Αφού βάλετε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ανακατέψτε συνέχεια. Αν ξεχαστείτε, θα καεί η μπεσαμέλ ή θα σβολιάσει! Οπότε, ανακατεύετε συνέχεια με λίγη υπομονή, μέχρι να έχει την σωστή πυκνότητα κατα τα γούστα σας.

Σημείωση:

-Τί κάνετε αν σας έπεσε παραπάνω αλεύρι και έπηξε πολύ η μπεσαμέλ? Αποσύρετε την κατσαρόλα απο την φωτιά και βάλτε σιγά-σιγά κρύο γάλα στην μπεσαμέλ, ανακατεύοντας μέχρι να γίνει όπως την θέλετε.

-Τί κάνετε αν θέλετε πιο πηχτή την μπεσαμέλ? Σε κρύο γάλα, ανακατέψτε πολύ καλά μια κουταλιά αλεύρι να διαλυθεί εντελώς και μετα το ρίχνετε στην μπεσαμέλ. Φυσικά, ανακατεύετε ξανά.

-Τί κάνετε αν σβόλιασε αλλά δεν έχει καεί? Πρώτα απο όλα, ελέγξτε αν έχει κολλήσει στον πάτο κι ας μην έχει καεί. Αν ναι, τότε βάλτε την μπεσαμέλ σε άλλη κατσαρόλα και με το μίξερ ή ακόμα καλύτερα με το ραβδομπλέντερ, χτυπήστε την μπεσαμέλ μέχρι να γίνει βελούδινη.

-Τί κάνετε αν κάηκε? Προσωπικά, έχω δοκιμάσει κάθε συμβουλή που γράφτηκε ποτέ και…δεν “έπιασε” καμία! Σε όλες τις περιπτώσεις, μύριζε καμένο! Προτείνω να φτιάξετε καινούργια. Δεν είμαι υπέρ του να πετάμε φαγητό, όμως εδώ είναι η εξαίρεση του κανόνα. Δεν πειράζει! Συμβαίνει και στους καλύτερους!

Συναρμολόγηση

Είσαστε έτοιμοι να συνθέσετε την απόλυτη μαγεία! Πάμε!

Βήμα 11: Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς σε αέρα για χαμηλότερη κατανάλωση ρεύματος.

Βήμα 12: Στο ταψί, στρώστε πρώτα τις πατάτες και αλατίστε.

Βήμα 13: Τώρα, βάλτε τις μελιτζάνες.

Βήμα 14: Με μια στραγγιστή κουτάλα, πάρτε τον κιμά, περιμένετε να στραγγίξει το ζουμί και στρώστε τον πάνω απο τις μελιτζάνες. Στρώστε τον κιμά με ένα κουτάλι.

Ο ζωμός που θα περισσέψει, μπορεί να μπει στην κατάψυξη για μελλοντική χρήση σε άλλο φαγητό!

Βήμα 15: Απλώστε την μπεσαμέλ και ψήστε για περίπου 40 λεπτά. Μην ανοίξετε καθόλου τον φούρνο μέχρι να πάρει το χρώμα της η μπεσαμέλ. Ο ατμός που δημιουργείτε μέσα στον φούρνο, είναι σημαντικός για το ομοιόμορφο ψήσιμο του μουσακά.

Βήμα 16: Ο μουσακάς είναι έτοιμος! Αν δεν θέλετε να διαλυθεί, περιμένετε περίπου 1 ωρίτσα να κρυώσει πρίν τον κόψετε και τον σερβίρετε.

Θα παρατηρήσετε ότι είναι ο πιο ελαφρύς μουσακάς που έχετε φάει! Δεν θα καταλάβει κανείς τις διαφορές και τα κολπάκια που χρησιμοποιήσατε, γιατί δεν είναι κάποιος “πειραγμένος” μουσακάς ή κάποια παραλλαγή! Είναι η παραδοσιακή συνταγή με τα παραδοσιακά υλικά που τρώγαμε όταν είμασταν παιδιά!

Καλή σας όρεξη!

Video

Πίσω σε όλες τις συνταγές

Πρόσφατες Συνταγές

Μπορεί να σας ενδιαφέρει