Τα γιουβαρλάκια, είναι αγαπημένο μαμαδίστικο φαγητό που έχει τις παραλλαγές του. Η δική μου παραλλαγή, γεννήθηκε γιατί ενώ λατρεύω τα γιουβαρλάκια και το ρύζι στον κιμά, δεν μου αρέσει το ρύζι στην σούπα! Έτσι, αντί για ρύζι στο ζουμί, έβαλα κολοκυθάκια και καρότα με ένα μαγικό αποτέλεσμα! Στο τέλος της συνταγής, ακολουθεί βοηθητικό βίντεο.
Και ένα κολπάκι για όσους δεν θέλουν αυγά στο αυγολέμονο…αντικαθιστούμε τα αυγά με κόρν φλάουερ και φτιάχνουμε μια υπέροχη σάλτσα λεμονιού που θα γλύφετε το πιάτο!
Όπως ξέρετε, αυτό που με χαρακτηρίζει είναι οι εύκολες συνταγές! Δείτε λοιπόν την συνταγή μου για μια οικογένεια που τρώει μεσημέρι-βράδυ και ελπίζω να σας βάλω στον πειρασμό να την δοκιμάσετε! Για λιγότερη ποσότητα, βάλτε τα μισά υλικά.
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 8-10 ΜΕΡΙΔΕΣ
Για τα γιουβαρλάκια
- 1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά
- 4 φέτες μπαγιάτικο ψωμί
- 1 κούπα άνηθο
- 1 κούπα μαϊντανό
- 1 κουταλάκι κοφτό δυόσμο (προαιρετικά)
- 1 κρεμμύδι
- 2 αυγά
- 1 κουταλιά κύβο σκόνη βοδινού
- Αλάτι
- Πιπέρι
- 1 φλιτζανάκι ρύζι καρολίνα
- Καθόλου λάδι
- 3 λίτρα νερό στην κατσαρόλα για το μαγείρεμα
Τα λαχανικά
- 2 μεγάλα κολοκυθάκια
- 1 μεγάλο καρότο
- 1 μεγάλη πατάτα (προαιρετικά)
Για την σάλτσα λεμονιού
- 200 ml ζουμί απο το φαγητό
- 2 κουταλιές κόρν φλάουερ
- 1 φρέσκο λεμόνι ή κατά την γεύση σας
Πώς θα φτιάξετε τα γιουβαρλάκια
Βήμα 1: Μουλιάστε το μπαγιάτικο ψωμί και στραγγίξτε το καλά.
Βήμα 2: Στην συνέχεια, κόψτε σε κυβάκια τα λαχανικά. Bάλτε τα σε ένα μπολάκι με νερό για όση ώρα θα ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα.
Βήμα 3: Σε ένα μεγάλο μπόλ, βάλτε το ψωμί και όλα τα υλικά, εκτός απο τον κιμά. Ανακατέψτε πολύ καλά.
Βήμα 4: Προσθέστε τον κιμά μέσα στο μπόλ και ζυμώστε πάρα πολύ καλά τα υλικά μεταξύ τους. Αφήστε τον κιμά σκεπασμένο το λιγότερο μισή ωρίτσα για να “δέσει” με τα υπόλοιπα υλικά. Έτσι θα μοσχομυρίσει το κρέας απο τα βότανα και τα μυρωδικά!
Βήμα 5: Στην μεγάλη κατσαρόλα σας, βάλτε να βράσουν 3 λίτρα νερό, αλάτι, πιπέρι, κύβο και καθόλου λάδι! Το κρέας βγάζει πάντα την δική του λιπαρότητα, οπότε όταν βάζουμε και λάδι, το φαγητό γίνετε βαρύ! Αν όμως αγαπάτε το λάδι, προτείνω να βάλετε ελαιόλαδο τα τελευταία 5 λεπτά που τελειώνει το μαγείρεμα να “δέσει”. Θα κρατήσει περισσότερα απο τα πολύτιμα συστατικά του. Αν το βάλετε ωμό στο τέλος, είναι ότι καλύτερο!
Βήμα 6: Πλάστε τα γιουβαρλάκια σε ότι μέγεθος σας αρέσει, όμως να είναι στο ίδιο μέγεθος για να βράσουν ομοιόμορφα.
Βήμα 7: Αφού βράσει το νερό στην κατσαρόλα, ρίξτε τα γιουβαρλάκια ένα-ένα με το κουτάλι σας. Μετά, τα κολοκυθάκια, τα καρότα και τις πατατούλες.
Βήμα 8: Μισοσκεπάστε την κατσαρόλα και βράστε τα γιουβαρλάκια για 30 με 40 λεπτά. Ανάλογα με το μέγεθος που τα έχετε πλάσει.
Για την σάλτσα λεμονιού
Βήμα 9: Με την βαθιά κουτάλα, παίρνετε 200 ml απο το ζουμί του φαγητού και το βάζετε σε ένα βαθύ μπόλ. Μαζί με τον χυμό απο 1 λεμόνι και 2 κουταλιές κόρν φλάουερ. Το χτυπάτε με το ραβδομπλέντερ ή το μίξερ σας για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να γίνει ομοιόμορφο. Το ρίχνετε στην κατσαρόλα τα τελευταία 5 λεπτά. Φυσικά μπορείτε να βάλετε όσο λεμόνι σας αρέσει!
Καλή σας όρεξη!!!